בכתבת תחקיר מקיפה מאת הדר גיל עד, נחשפה תופעת הסחר בנשים מאתיופיה. המון סוגיות עלו בה, ועו״ס עו״ד נועה רודמן, מנהלת תחום מניעת סחר במטה, צוטטה בנושא הקשר בין אכיפה ואיתור הקורבנות: “יש קבוצות נוספות של נשים שנמצאות במצב דומה, למשל בסחר של נשים פלסטיניות, הרשויות לא מכירות אותן כי הן מוכנסות לישראל באופן לא חוקי ואין פעולות יזומות לאתר אותן. הן מוכנסות לזנות בישראל בין אם זה דירות שמוכרות למשטרה או לא, ויכולות לעבור לא מעט שנים עד שהן יפגשו איזשהו גורם סיוע או טיפול […] אין למידה מן העבר, המדינה חייבת לקחת אחריות על איתור קורבנות סחר בבני אדם”.
במהלך השבוע התבצעה פשיטה משטרתית והוצאת צווי סגירה לבתי בושת וחדרים בתחנה המרכזית ורח’ הגדוד העברי בתל אביב. אנו רואות באכיפת עבירות נלוות לזנות (כגון סרסור, צריכת זנות, והחזקת מקום למטרות זנות) צעד חשוב למיגור תעשיית המין, אך הדבר חייב להיעשות תוך רגישות לנשים בזנות ובתאום עם גורמי הסיוע. כשנודע לנו שהפשיטה נעשתה ללא תאום ושיתוף פעולה עם גורמי הסיוע והותירה כאוס גדול ברחובות, פנינו למפקחת על תחום הזנות במשרד הרווחה וכינסנו פגישת חירום עם נציגי משרד הרווחה, היחידה לדרי רחוב בעיריית ת״א, ארגוני סיוע בקואליציה למאבק בזנות, ועוד. בפגישה התעדכנו בכמות ומצב הנשים, שמענו את הצרכים ופעלנו לתאום ושיתוף ידע במענים הקיימים. במקביל פנינו לגייס תרומות לסיוע חירומי במזון וביגוד בשווי 15,000 שיצטרף לתרומות שגייסו חברותנו מעמותת ״לא עומדות מנגד״ ותרומות של עיריית תל אביב. הסיוע הראשוני החירומי יסייע בשלבים הראשוניים ובהמשך הנשים יוכלו לקחת חלק בתהליכי מיצוי זכויות מול רשויות המדינה.
הזנות והסמים מהווים מעגל סגור שקשה לפרוץ אותו, כאשר לעיתים קרובות הסמים משמשים אמצעי להקלת הטראומה של ההימצאות במעגל הזנות, והזנות משמשת אמצעי לכסף מהיר על מנת לממן את הסמים. על בסיס הפגיעות להתמכרויות נבנה גם הניצול של נשים ונערות בזנות. נפגשנו עם צוות מרכז יום להתמכרות בחיפה ושוחחנו על הזדמנויות חדשות לבוגרות ובוגרי המרכז להשכלה ותעסוקה איכותית בסיום תהליך השיקום שלהם.