תגובה לשיר "בחור זנאי" של ברק כהן

זנאי מושחת

"בחור זנאי" זה השיר הסאטירי החדש של ברק כהן על אפי נווה ופרשת "מין תמורת מינויים" (כפי שכונתה בתקשורת). השיר יצא כנראה בתגובה להתמודדותו של נווה לבחירות לראשות לשכת עורכי הדין. "זנאי" היא מילה חדשה שרק בשנים האחרונות יצאה מכותלי המאבק בזנות ונטמעה בשיח הציבורי, ובאופן אירוני, ברק משתמש בה כמו שרוב האנשים משתמשים במילה "זונה"- כקללה שגורה של ביזוי והשפלה. 

השימוש במילה "זנאי" באופן כל כך שגור, ולא דווקא בהקשר המיידי של עולם הזנות, הוא לא פחות מניצחון למאבק בתופעת הזנות, ומעיד על השינוי התפיסתי העצום שהתחולל בשנים האחרונות בתודעה הציבורית לגבי תופעת הזנות ותפקידם של גברים בה.

פרשת "מין תמורת מינוים" היא דוגמא, גם אם לא ברורה מאליה, של שידול לזנות לכאורה. . ובכך שכהן מכנה את נווה "זנאי רקוב / זנאי מושחת" הוא מדגיש כי במצבים בהם נמצא כי מין ניתן בתמורה לתמורה כלשהי, הוא לא נעשה בהסכמה מלאה ובהדדיות.

כשחושבות וחושבים על המאבק בתופעת הזנות, שפה היא לא הכלי הראשון שעולה על דעתנו. אך שפה היא אחד הכלים הכי חשובים להבניית התת מודע הקולקטיבי ושינוי המציאות בשטח. כשאנחנו משתמשים במילה "זונה" אנחנו בוחרות ובוחרים לשתף פעולה עם תרבות פטריארכלית שמטרתה להשפיל ולבייש נשים. אבל המילה "זונה" בפועל שולחת אצבע מאשימה לכיוון הלא נכון, לכיוון האישה המנוצלת. המילה "זנאי" היא התשובה הפמיניסטית שעלתה בשטח כחלק מהמאבק בתופעת הזנות, מתוך ההבנה שהגבר הוא האחראי לסיטואציה, הוא החזק בסיטואציה, והוא בוחר לנצל. הוא זה שצריך להיות מוגדר על ידי המעשים שלו והבושה צריכה להיות כולה שלו. מתוך כך ראוי לנפץ כל סטיגמה שיש על אישה בזנות, שמתגלמת במילה "זונה".

בשפה העברית קיימות מגוון הגדות נוספות שמטרתן להפוך נשים למוקד הבעיה ולהסיר את האחריות מגברים, כמו המושג "אלימות נגד נשים" או "אלימות במשפחה". האם האלימות הזו פשוט נופלת מהשמים כמו גשם? מדוע האחראי לאלימות הזו לא נכלל בהגדרה?

הסיבה היא שכל עוד מגדירים את האישה כמוקד הבעיה ולא את הגבר, מכתיבים לנו שגבר אלים הוא תופעה טבעית ושקופה שלא זקוקה להגדרה, אבל הנשים שסובלות מאלימות של גבר, הן הבעיה. אם היינו מגדירים "אלימות נגד נשים" כ"אלימות גברית" אולי היו אלו הגברים שהיו יוצאים למקלטים, ולא הנשים.

בעולם הפטריאכלי, כמעט ולא נמצא מקומות בהם הגבר הוא זה שצריך להתאים את עצמו לסביבה, תמיד תהיה זו האישה שחורגת מגבולותיה וצריכה להתאים את עצמה לעולם הגברי, שהוא "הסדר הטבעי". אבל בכך שאנחנו משתמשים ומשתמשות במילה "זנאי" אנחנו מפסיקים לתת לגברים את החופש לפעול באופן מנצל ואלים ללא השלכות. וכאשר הגבר הוא האחראי למעשה, הוא זה שצריך להשתנות ולהתאים את עצמו לעולם סביבו, והתנהגותו כבר לא נתפסת כ"טבעית" ונורמלית. 

המילה "זנאי" על פי האקדמיה ללשון עברית מוגדרת כך: רודף נשים, שמחַפּשׂ חֶברת נשים כדי לסַפּק תאוות מין. אנחנו חושבות שמן הראוי להרחיב את הגדרה לגבר המנצל אישה תמורת מין. 

זנות קיימת בגלל גברים שמחליטים לנצל נשים והגיע הזמן שהשפה העברית תשקף זאת.

 

כתיבת תגובה

"עבור מי אתם מפיצים תעמולה? עבור תעשיית המין או האנשים שהתעשייה מנצלת?"

"חיבור נשים טרנסיות עם זנות זה טרנספוביה. אנחנו לא חפצים שתוכלו להשתמש בהם כדי להגן על תעשיית המין- למטרות- רווח שלכם מפני ביקורת. זנות אינה חיונית לזהות טרנסית, והתנהגות כאילו היא כן מבלבלת בין תנאי הדיכוי שלנו למה ש'טבעי'."

קרא/י עוד »
Angery man

תגובה ל"מכתב הזנאים"

מה קורה כשקבוצת זנאים מנסים לעשות שיימינג לאישה בזנות שאינה נראית כמו התמונות שלה באתר? ככה נראה השיח של זנאים על א.נשים בזנות; מחפיץ, אלים ונטול אנושיות. גישת ה״מין כזכות יסוד״ או ה״מגיע לי״ היא אותה גישת ה- intitlement שמלווה גברים אלימים באופן כללי. אותה תחושת הזכאות שלהם, היא היא גרעין האלימות המינית והמגדרית.

קרא/י עוד »

אז מה עשינו השבוע? #126 | 27.7.23 – 23.7.23

היום הארצי למודעות לנזקי הזנות התקיים לראשונה ב-24/7 וצוין במספר אירועים ייעודיים: סיור אודיו במרחב החברתי (מועדון הפוסיקט לשעבר), הקרנה הסרט "זונה כמוני" בסינמטק ת"א, אירוע הנצחה לקורבנות הזנות ב"בית מרים- הבית לשיוויון מגדרי"

קרא/י עוד »
המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות הוא ארגון חברה אזרחית שאינו ממומן על ידי המדינה. כל פעילותנו מבוססת לחלוטין על תרומות מגופים פרטיים. אנחנו מזמינות אתכם ואתכן לתרום כל סכום שמתאים לכם.ן על מנת לסייע לנו להמשיך בעבודתו. 
רוצים ורוצות להיות מעודכנים.ות בעשייה של המטה ובמצב החוק לאיסור צריכת זנות בישראל? 
הירשמו לניוזלטר ותהיו חלק מהמאבק!