בתחקיר שהתפרסם בשבוע שעבר ב״עובדה״, נחשפה תופעה מכוערת שמתרחשת כבר כמעט עשור, ופגעה בהמון נשים צעירות; ניסן גבני, הבעלים של מועדון ה״טאבו״ מוביל מאין ״קהילה״ מאחורי הקלעים של המועדון, ובעזרת הכריזמה והכוח שצבר עם השנים, מפתה צעירות להצטרף לחבורה בה ההתעסקות העיקרית היא מין – ולא תמיד בהסכמה אמיתית (לכאורה). התחקיר חשף כי נוצרה נורמה במסגרתה צוות העובדים במועדון וחברים המקורבים להם, חיים יחד בסוג של מגורי עובדים אותם הם מכנים בינם לבין עצמם ״המכללה״, ובה מתרחשים ניצול מיני ואף אונס באופן שיטתי. בעזרת המסר המבלבל ״בואי ללמוד על המיניות שלך״ מלבישים על סיטואציה מכוערת כסות של אווירה קלילה, שחרור מיני, ו״אהבה חופשית״. בפועל, הצעירות שמגיעות לשם באות מרקעים שמספיקה קצת תשומת לב כדי לראות שלא מדובר ביחסים שוויוניים והדדיים בין בגירים, אלא על יחסים שנוצרים בעזרת תהליכי גרומינג (grooming), או בעבירת ״טיפוח״.
המושג הזה חשוב כדי להבין את שורש הבעיה. הכוונה בגרומינג הוא בדרך כלל תופעה של מבוגרים שמשתמשים בטקטיקות מניפולטיביות כדי לנצל מינית קטינים. זה קורה כתהליך יזום של עברייני מין שבונים בהדרגה ובסודיות יחסים מיניים עם מתבגרים וילדים, וגורמים לזה להיראות כמו מערכת יחסים של ממש בין שני מבוגרים. ישנו גם סוג של גרומינג המופנה כלפי בגירים, המכוון כולו לשליטה, כוחניות ועליונות. זו מניפולציה שקשה לזהות, כי בהתחלה היא נותנת תחושה טובה, שמבטיחה שלאדם ה״מטופח״ לא יהיה מושג שהוא נתון להתעללות. עם הזמן, בהדרגה הפוגע יתמרן את הקורבן באיטיות ובאופן סמוי למצב של תלות. בתעשיית המין, זה יבוא לידי ביטוי לרוב בהפיכת הקשר בין צד חלש יותר וצד חזק יותר, לקשר של סרסור ומסורסר/ת. במילים אחרות, הגרומינג לא תמיד נעשה רק עבור ״טובות מיניות״ למבוגר עצמו, אלא יכול גם להיעשות למטרת סחר במין לאחרים. בנוסף, התהליך יכול להתבצע גם על ידי קבוצה של אנשים, ולא בהכרח רק על ידי אדם אחד. חשוב לציין, כי יש נטייה לחשוב שכל עוד אנשים הם בגירים, הם עושים כל דבר מתוך בחירה חופשית ומודעת. אבל זה ממש לא נכון. כמו שנשים בזוגיות אלימה מוצאות את עצמן חוזרות שוב ושוב אל זרועותיו של בנזוג שמסכן את ביטחונן, גם הגרומינג עשוי – ולרוב מצליח – לייצר סיטואציה שממסכת את שיקול הדעת וגורמת לא.נשים להישאר באופן אקטיבי במצבים המסכנים אותם ואותן.
הכי קל להפנות אצבע מאשימה אל גבני וקומץ חברים קרובים שביצעו איתו מעשים שפגעו בנשים. אפשר גם להפנות את המבט אל סצנת הבדסמ ולערבב בין הכוח שמשתמשים בו במסגרת מיניות עם משחקי שליטה, לבין האלימות שקרתה ב״מכללה״. אבל זו תהיה טעות. עולם הבדסמ מוכוון לתשומת לב מרובה ומודעות גבוהה לנושא של הסכמה, רצון, הדדיות, אחריות, שיח שקוף וסקס חופשי מאלימות. מי שמעורב בעולם הזה ומשתמש בפרקטיקות אלימות כלפי הפרטנרים והפרטנריות המיניות שלו – מפספס את הנקודה. ויותר גרוע מזה, הוא מייצר עשן שממסך על שיח עמוק וכנה על מיניות בכלל ומיניות מתוייגת בפרט. יחד עם מדיה שמבנה בדסמ כמשהו קליל מצד אחד אבל לא ממש מדובר והרבה פעמים חסר/לא מכבד גבולות – זה יוצר מרחב פוגעני בן אדם כמו ניסן גבני שנמצא שם שנים, כבר יודע טוב טוב לזהות את הדפוסים והאנשים שאפשר לנצל ומכיר את מנגנוני ההשתקה. וכמובן שקל לבצע האשמה של הקורבנות ולומר שהן ידעו לאן הן נכנסות ושמי שמעורבת במועדון סאדו, שלא תתפלא אם הופכים אותה בהדרגה לצעצוע, לחפץ. גם זה חוסר הבנה פושעת של עולם הבדסמ והקינק, ובעיקר האשמת הקורבן בוטה. לדוגמה, המרואיינת הראשונה שנתנה עדות בתחקיר היא בעלת חשבון אונליפאנס מצליח ורבים טענו לאור העובדה הזו שמכיוון שהיא מתפרנסת מלמכור תוכן מיני אונליין, אז ״מה הפלא שפגעו בה מינית״. לצערי צריך לחזור על זה שוב ושוב: *שום דבר* הוא לא הזמנה לפגיעה מינית. לא הגעה לבלות במועדון בדסמ, ולא תחזוק חשבון אונליפאנס.
הקאצ׳ הוא, שאף אחת לא הגישה תלונה במשטרה, וגם אם הייתה עושה את זה, זה ככל הנראה לא היה עוזר. זה לא היה מעלים את התופעה עצמה – גם אם זה היה מוביל לסגירת המועדון או הכנסה של מישהו מהממעורבים לכלא. וגם אם כן, מהר מאוד נגלה תופעה נוספת במקום אחר, בו מטפחים נשים צעירות בהדרגה עד לניצול שלהן.
ככל שנדע לזהות את תופעת הגרומינג ולקרוא לה בשם, כך נייצר חוסן אישי וחברתי אל מולה. כשם שפורום מיכל סלה חולל מהפכה בהעלאת המודעות לסימני האזהרה המאותתים על זוגיות אלימה, כך נוכל לעשות גם בתחום הניצול המיני בכלל והגרומינג לתעשיית המין בפרט. כמו שהיום בציבור הרחב יודעים להסביר את מושג הגאזלייטינג – בדיוק ככה צריך שהציבור הרחב יכיר וישתמש במושג הגרומינג כשמדובר בשיח על אלימות מינית. רק ככה נפסיק לראות כל פעם מחדש את התחקירים המחרידים האלו.
**הבהרה חשובה: השם ״המכללה״ איננו קשור בשום אופן לעמותת המכללה (Her Academy) – בית ספר חברתי למען נשים נפגעות זנות ואלימות החוזרות למעגל העבודה.