מה זה
סחר בבני אדם?

סחר בבני אדם היא עבדות מודרנית.

בבסיסה התייחסות לאדם כאל חפץ והפעלת פרקטיקות שונות של שליטה, שלילת חירות וניצול. מדובר בבעיה גלובלית כאשר ההערכה היא שכחמישים מיליון בני אדם נסחרים וחיים תחת עבדות מודרנית, מתוכם מעל שישה מיליון מנוצלות ומנוצלים בתעשיית המין. 

קיים בישראל סחר בבני אדם בענפים שונים במשק (סיעוד, חקלאות, בניין, ניקיון וכדו׳), בתעשיית המין ובהקשרים נוספים כגון: החזקה בתנאי עבדות בקשרי נישואין. אנשים ללא אזרחות או מעמד קבע בישראל פגיעים במיוחד ליפול קרבן לכך משום שסובלים מנגישות מצומצמת לשירותים חיוניים (כגון ביטוח בריאות ושירותים סוציאליים), היעדר גורמי תמיכה והגבלות על היכולת לעבוד בצורה חוקית.

 

מידי שנה מתפרסם דוח של מחלקת המדינה האמריקאית בנוגע למצב הסחר בבני אדם במדינות העולם. לאחר כעשור בו ישראל דורגה בדירוג הגבוה ביותר, בשנתיים האחרונות ישראל הורדה בדירוג משום שאינה עושה מאמצים מספקים להיאבק בתופעה. מה שמייחד סחר בבני אדם מסוגי ניצול אחרים הוא הפעלת מנגנוני שליטה קיצוניים והיעדר התייחסות לצרכים אנושיים בסיסיים. הימלטות ממצבי קונפליקט, משטרים דיקטטוריים, רדיפה או מלחמה מגבירים את הסיכון ליפול קורבן לסחר.

קרא/י עוד

סימנים להפעלת שליטה

מניעת גישה לאמצעי זיהוי (דרכון וכדו׳)

מניעת נגישות לטיפול רפואי

״חובות״ למעסיק ועונשים כלכליים

דרישה לביצוע מעשים מיניים בסביבת העבודה

איום והפחדה בנוגע לפנייה לרשויות בשל היעדר מעמד חוקי

תנאי מגורים לא אנושיים

מניעת אמצעי הגנה בעבודה

חידוש האשרה לשהייה בישראל תלוי בגורם המפעיל שליטה (מעסיק ספציפי, בן זוג)

עבודה ללא שעות מנוחה

פיקוח מסביב לשעון וצמצום אפיקי תקשורת

איך זה קשור
להפיכה המשטרית?

מרבית קורבנות הסחר בישראל ברחו ממדינות בהן לא שמרו על זכויות האדם שלהם או לא היתה להם יכולת להתקיים. הרפורמה המשפטית תביא להחלשת מערכת המשפט, וכתוצאה מכך לפגיעה ביכולת להגן על זכויות האדם בישראל. מצב זה יחשוף את כולנו לפגיעה בזכויות הבסיסיות שלנו ע״י הממשלה ללא מנגנוני הגנה דמוקרטיים, אך יפגע במיוחד באוכלוסיות הפגיעות ביותר.

כמו כן, המצב צפוי לפגוע במשק ולהגביר מצוקה כלכלית. פגיעוּת מסוג זה היא הקרקע עליה מתבייתות רשתות סחר בבני אדם.
סחר בבני אדם מתרחש היום בישראל וזוהי שעת כושר לכולנו להתעורר לכך – על מנת לחיות בחברה אנושית, שמכבדת זכויות אדם ואינה מפקירה את הא.נשים הפגיעים ביותר בתוכה.

מה אני
יכול/ה לעשות?

לפקוח עיניים בסביבתך הקרובה

יתכן שחיים לידך א.נשים שנסחרים או מוחזקים בתנאי עבדות. זו יכולה להיות המטפלת הסיעודית בקומה מעליך או המנקה בבניין, הפועל באתר הבנייה בקצה הרחוב או במשק הצמוד למושב, השכנה שברחה מהמלחמה באוקראינה או אחת האימהות מהגן של הילד/ה שלך.
זה יכול להיות כל אחת או אחד.

אם נתקלת במקרה המעלה חשד לסחר
ניתן לפנות ליחידה לתיאום המאבק בסחר בבני
אדם במשרד המשפטים: 
 Combattrafficking@justice.gov.il | 073-3926728 
או למטה למאבק בסחר בנשים ובזנות במייל: project119.tfht@gmail.com.
במקרים בהם נשקפת סכנה מיידית לחיי אדם יש לפנות למשטרה.

וכמובן – להמשיך להיאבק על הדמוקרטיה הישראלית ושמירה על האיזונים בין הרשויות.
אם תהיה פה דיקטטורה – לא יהיה מי שיגן על זכויות אדם.