עזרה בהתנהלות פיננסית
נכתב בלשון נקבה אך פונה לכל המגדרים
אמנת זמינות פיננסית לאוכלוסיות בזנות:
אמנת זמינות פיננסית היא אמנה שיזם בנק ישראל במטרה להקל על ההתנהלות של שורדות ושורדי זנות מול הבנקים.
המטרה המרכזית של האמנה היא לסייע בהתנהלות מול הבנק לאוכלוסיות הנמצאות בתהליך שיקום ויציאה מעולם הזנות. הסיוע מעניק לך ליווי אנושי רגיש מתוך הבנת הנסיבות הייחודיות של החיים בזנות, ונועד למנוע הידרדרות כלכלית והעמקת החובות בתקופה של היעדר הכנסות או מיעוט בהכנסות בתקופת השיקום.
האמנה קובעת כי ימונו אנשי קשר בבנקים השונים אליהם ניתן לפנות לבקשת סיוע במימוש הזכויות שלך.
מימוש זכויות פיננסיות בהתנהלות מול הבנקים:
פתיחת חשבון בנק
הבנק ככלל מחויב לפתוח חשבון כשלקוח מבקש זאת, למעט אם יש לו סיבה סבירה לסרב. סיבה סבירה היא סיבה טובה לחשוב שהחשבון יסכן את הבנק או יישמש לביצוע עבירה פלילית. אין הגדרה מפורשת מה סביר ומה לא אבל יש רשימה של מספר דברים שנקבע שאם הם קורים לבנק מותר לסרב:
א. אלימות נגד פקידי הבנק.
ב. למבקש אין תעודת זהות: במקרה כזה ניתן לבקש סיוע מבנק ישראל שיפנו לבנק ויתנו אישור לפתוח בהסתמך על דרכון או תעודה אחרת, לאחר שאימתו את זהות המבקש.
ג. אם לבנק יש סיבה לחשוב שהחשבון משמש לפעילות לא חוקית מותר לו לסרב לפתוח חשבון. אבל, צריכה להיות סיבה לחשד ולא סתם התרשמות כללית.
ד. הבנק מחויב לפתוח חשבון גם למי שנמצא בהליכי חדלות פירעון (פשיטת רגל), למי שהוכרז כלקוח מוגבל (לפי חוק צ'קים ללא כיסוי) ומי שהוטל עיקול בחשבונו. לגבי מי שנמצא בהליכי חדלות פירעון או פשיטת רגל ולא ניתן לגביו הפטר (כלומר עדיין לא סיים את הליך חדלות פרעון), הבנק רשאי להתנות את פתיחת החשבון בקבלת היתר ממנהל הבנק או הנאמן הממונה על ההליך.
אם הינך חסרת מעמד אזרחי בישראל:
חסרי/ות מעמד שאין להם תעודת זהות יכולים לבקש אישור לפתוח חשבון בכל זאת בהסתמך על מסמך אחר שבידם כמו דרכון או אשרת שהייה. ניתן לפנות אלינו ונעביר לגורם המוסמך בבנק ישראל שינסה לאמת את זהות הפונה ללא תעודת זהות ואם יצליח ינחה את הבנק לפתוח חשבון.
הבנק לא מחויב לתת הלוואה בשום סכום, או לאפשר כניסה למינוס, מתן כרטיס אשראי או פנקס צ'קים, שכן הם השקולים למתן הלוואה. עם זאת, מטרת האמנה הפיננסית היא לאפשר לאוכלוסיות בזנות את הכלים הדרושים להם להתנהלות כלכלית נוחה ושוטפת ומציאת פתרונות לבעיות שעולות.
הוצאת כרטיס אשראי
הוצאת כרטיס אשראי היא כמו מתן הלוואה מהבנק ללקוח, מכיוון שהמוצר נקנה מיידית והתשלום יועבר בהמשך. לכן, על פי החוק, בנק לא חייב לתת כרטיס אשראי, כמו שהוא לא חייב לתת הלוואה. עם זאת, כשמשתמשים בכרטיס דיירקט הכסף יורד מיידית מהחשבון שלך ולכן, הבנקים כן אמורים לתת כרטיס זה ללא תנאים או הסתייגויות.
כרטיס כספומט:
מאפשר רק הוצאת כספים מכספומט, ככל שקיימים בחשבון: ככלל הבנק מחויב לתת אותו אלא אם יש סיבה חריגה שמצדיקה לסרב לכך.
הוצאת פנקס צ'קים
צ'קים הם הוראה לחייב את החשבון במועד מאוחר והבנק לא מחויב לתת אותם. אם הבנק סבור שיש סכנה שהלקוח ייתן צ'קים ללא כיסוי הוא לא מחויב לתת פנקס צ'קים. בנוסף, אם הבנק מקבל צ'ק שיש בו הוראה להעביר תשלום שאין בחשבון והבנק לא מעוניין לאפשר ללקוח להיכנס למינוס הוא לא ייתן את הכסף ויודיע לבעל הצ'ק שמדובר בצ'יק לא כיסוי.
עם זאת, הבנק מחויב לתת אפשרות להרשאה לחיוב החשבון במועד מאוחר יותר, אלא אם יש לו סיבה סבירה לסרב לכך.
ניתן לתת הרשאה והבנק יכבד אותה אם יהיה מספיק כסף בחשבון. אם לא, הבנק לא יעביר תשלום או אם רואה מראש שאין מספיק כסף, לא יאשר את ההרשאה מראש.
כללי האצבע של ההתנהלות עם הבנק לפי האמנה לזמינות פיננסית:
- הכלל הוא שהבנק לא מחויב לתת שירות שכולל מתן הלוואה מצידו. הוא כן מחויב לתת שירות של אחסון כסף אצלו והעברת הכסף לגורמים שהלקוח מבקש, אבל לא לגבות את הלקוח כשחסר לו כסף. הלוואה תינתן רק כשלבנק יש סיבה טובה להאמין שיחזירו לו את הכסף.
- הבנק מחויב שלא לאפשר הפקדה של סכומים שמעלים חשד להלבנת הון נוכח גובה הסכומים ומכיוון שאין איך להצביע על מקור לגיטימי שלהם שמאפשר להוכיח שמדובר בכסף חוקי.
- לבנק חובה לזהות את הלקוח לפני פתיחת חשבון באמצעות זיהוי שניתן לוודא מול מערכת נוספת. זו הסיבה שמחייבים זיהוי באמצעות תעודות זהות, מכיוון שמדובר בנתונים שניתן להצליב. ככל שאין תעודת זהות יש אפשרות לבצע זיהוי אבל זה כרוך בהתערבות ובדיקה של הגורם המפקח בבנק ישראל ומתן אישור מיוחד לכך.
סיוע בהתנהלות פיננסית ושאלות נוספות:
בכל בעיה שמתעוררת ניתן לפנות לנציג בבנק שלך דרך ארגון הסיוע שמלווה אותך.
פעמונים הוא ארגון חברתי ללא כוונות רווח, הארגון שואף למציאות שבה משקי בית בישראל מנהלים חיים כלכליים מאוזנים ואחראיים בדרך ישרה – מציאות שתסייע בבניית חוסן כלכלי-חברתי. פעמונים מדריך ומעניק ליווי פיננסי לכל המעוניין ומספק ידע, כלים ומיומנויות להתנהלות כלכלית נבונה. חשוב להדגיש שהארגון אינו ייעודי באופן ספציפי לאוכלוסיות בזנות.
דואר אלקטרוני: info@paamonim.org
בטלפון: 03-9127100.