התמודדות עם הליכים פליליים
נכתב בלשון נקבה אך פונה לכל המגדרים
אם נחקרת במשטרה או נפתח לך תיק פלילי, יש לך אפשרות לבקש שימחקו את הרישום על מנת לתמוך ביכולתך לפתוח דף חדש. יש רישום פלילי של תיקים שהתנהל בהם הליך משפטי ובנוסף יש רישום משטרתי של תיקים שנסגרו לאחר החקירה.
כיום, את רשאית להיכנס לכל תחנת משטרה ולבקש לעיין שם ברישום הפלילי והמשטרתי שלך אך את לא יכולה לצלם אותו או לקבל העתק שלו. כלומר, מעסיקים לא יכולים לדרוש ממך להעביר להם את הרישום הפלילי שלך ואין לך דרך לעשות זאת. במידה והם רשאים על פי חוק לראות את הרישום אודותיך הם צריכים לפנות בעצמם ולקבל אותו ישירות מהמשטרה.
להרחבה על הנושא של רישום בכל זכות
במידה והתנהל נגדך הליך פלילי בבית משפט וההליך הפלילי הסתיים, תוכלי לפנות למחלקת חנינות במשרד המשפטים (סעיף 1). אם את מעוניינת לבקש שיבטלו קנס שהוטל עליך בבית משפט או ניתן על ידי שוטר או פקח גם על כך ניתן לפנות למחלקת חנינות (סעיף 1). במידה ורק נחקרת במשטרה והתיק נסגר בלי שהוגש נגדך כתב אישום- יש לפנות למשטרה (סעיף 2) .
ביטול עונשים פליליים ורישום פלילי – חנינה:
1. חנינה:
א. לנשיא המדינה יש סמכות להקל בכל עונש – עונש מאסר, עונש של עבודות שירות, קנס וכדומה. חנינה יכולה לקצר את העונש, אם מדובר במאסר או להפחית אותו אם מדובר בקנס וכן יכולה לבטל אותו לחלוטין וגם להמיר סוג עונש אחד בעונש אחר.
ב. הנשיא יכול לתת חנינה מעונש של קנס שהטיל שופט בבית משפט לאחר שהתקיים משפט, וגם מעונש של קנס שנתן שוטר או פקח מבלי שהתקיים משפט (כמו קנסות תעבורה או קנסות קורונה).
ג. סוג נוסף של חנינה היא מחיקה של רישום פלילי. ניתן לבקש מהנשיא שיורה על מחיקה של רישום פלילי של תיקים שהתקיים משפט בעניינם ובית המשפט החליט שהנאשם ביצע את העבירה, כלומר לא זיכה אותו. כאשר לאדם יש רישום פלילי על כך שהורשע בעבירה בבית המשפט, ניתן לבקש מנשיא המדינה חנינה שהמשמעות שלה היא שהרישום הפלילי ימחק.
ד. אין צורך ליצור קשר עם המשטרה, לצורך קבלת רישום פלילי או בדיקה של מצב התיקים הקיימים במשטרה, על מנת להתחיל את התהליך. הבחינה של הרישום המשטרתי נעשית על ידי מחלקת חנינות, לאחר הגשת הבקשה.
מסלול מיוחד לאוכלוסיות בזנות:
על מנת לסייע ליציאה ממעגל הזנות ולהקל על האפשרות להשתלבות בעולם התעסוקה, הוחלט על מתווה מיוחד לבקשות חנינה ליוצאים/ות ממעגל הזנות. המסלול מיועד למי שנידונו בעבר בבית משפט על עבירות על רקע הימצאות במעגל הזנות, שלא הוטל בהן עונש מאסר בפועל.
חשוב להדגיש שהבקשה למחיקת רישום פלילי או לביטול קנס נועדה לעזור למבקשת בפתיחת דף חדש במסגרת תהליך השיקום מהזנות. חשוב לדעת שלא כל בקשה תתקבל אך היא תישקל בצורה רצינית ונסיבות חייך ילקחו בחשבון.
למי מיועדת הפניה?
למי שנשפטו בעבר בבית משפט בגין עבירות על רקע עיסוקם בזנות, ולא הוטל עליהם בגין העבירות עונש מאסר בפועל. שימי לב- אם יש לך כרגע תיקים פתוחים שעדיין מתנהלים- יתכן שיש לחכות לסיום ההליך, כדאי להתייעץ עם מחלקת החנינות.
מה הבקשה צריכה לכלול?
את בקשת החנינה את יכולה להגיש בעצמך (לבד או בעזרת העו"ס שמלווה אותך). אפשרות נוספת היא שיגיש עבורך את הבקשה בן משפחה מדרגה ראשונה, או עורך דין שמייצג אותך לאחר שחתמת על ייפוי כוח שמרשה להם לעשות זאת.
לבקשה צריך לצרף:
1. צילום ת.ז
2. חומר משפטי – כתב אישום, הכרעת דין וגזר דין
3. מכתב מפורט המציג את נימוקי הבקשה, לרבות רקע ונסיבות אישיות והליכי שיקום (שימי לב שכדאי להסביר כיצד העבירה קשורה למציאות החיים בזנות, במידה ויש קשר כזה. כמו כן, יש מקום להדגיש את האופן שבו הרישום הפלילי או הקנס חוסם אותך כעת במאמצי השיקום).
4. רצוי להגיש גם דו״ח מטעם העו"ס שמלווה אותך (במידה ואת מלווה על ידי עו"ס) שמתאר את תהליך השיקום שלך.
5. כל מסמך נוסף המבסס את נימוקי הבקשה- המלצות ממעסיקות, מנחים, מורים בלימודים מקצועיים, או אנשי סיוע ושיקום (אלו יכולות להיות המלצות כלליות שלא חושפות את עברך הזנות או מציינות את הבקשה למחיקת הרישום הפלילי.)
איך מגישות את הבקשה?
את הבקשה למחיקת רישום פלילי או ביטול קנס ניתן לשלוח באמצעות הטופס מקוון באתר האינטרנט של מחלקת חנינות. באתר מחלקת חנינות במשרד המשפטים תמצאי גם הסברים מפורטים על התהליך.
ניתן להגיש גם באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת: Haninot@president.gov.il
לבירורים נוספים ניתן ליצור קשר טלפוני: בכל שאלה בעניין זה ניתן לפנות ללשכה המשפטית בבית הנשיא, בשעות 09:00-11:00 בטלפון: 02-6707211. מחלקת חנינות במשרד המשפטים, בשעות 09:00-11:00 ו-13:00-15:00 בטלפון 073-3927070. היחידה לתיאום המאבק בסחר בבני אדם במשרד המשפטים בטלפון 073-3926728.
ביטול רישום משטרתי של תיקים סגורים: אם נחקרת במשטרה ונסגר התיק בלי שהגיע לבית המשפט, זה יופיע כרישום משטרתי (אשר נמצא בפרק נפרד בתוך המרשם הפלילי אודותיך – תחת הכותרת "תיקים סגורים"). במידה ואת מעוניינת לבקש למחוק את הרישום המשטרתי, יש לפנות למדור מידע פלילי במשטרה. את יכולה להגיש את הבקשה בעצמך, או באמצעות עו"ד שמייצג אותך (לאחר שחתמת על יפוי כח שמאשר לו לעשות זאת). חשוב לדעת שלא כל בקשה תתקבל אך היא תישקל בצורה רצינית ונסיבות חייך ילקחו בחשבון יחד עם שיקולים נוספים של המשטרה.
באיזה תנאים אפשר לבקש את מחיקת הרישום
אם בזמן החקירה היית מעל גיל 18- את יכולה לבקש את המחיקה רק אם עברו לפחות 7 שנים מיום האירוע במקרה של עבירה מסוג פשע (עבירה שהעונש עליה הוא מעל 3 שנות מאסר), או 5 שנים בעבירה מסוג עוון (עבירה שהעונש עליה הוא בין 3 חודשים ל- 3 שנים).
אם בזמן החקירה היית מתחת לגיל 18- אם עברו 5 שנים מיום האירוע במקרה של עבירה מסוג פשע, או 3 שנים בעבירה מסוג עוון.
מה צריכה לכלול הבקשה?
יש לרשום בכותרת כי זוהי "בקשה לביטול רישום פלילי" ולציין את הפרטים האישיים שלך (מספר ת.ז, כתובת, טלפון) ולכתוב מכתב מפורט המציג את נימוקי הבקשה, לרבות רקע ונסיבות אישיות והליכי שיקום (שימי לב שכדאי להסביר כיצד החקירה היתה קשורה למציאות החיים בזנות, במידה ויש קשר כזה. כמו כן, יש מקום להדגיש את האופן שבו הרישום המשטרתי חוסם אותך כעת במאמצי השיקום).
לבקשה רצוי לצרף:
1. צילום ת.ז
2. . רצוי להגיש גם דו״ח מטעם העו"ס שמלווה אותך (במידה ואת מלווה על ידי עו"ס) שמתאר את תהליך השיקום שלך
3. כל מסמך נוסף המבסס את נימוקי הבקשה- המלצות ממעסיקות, מנחים, מורים בלימודים מקצועיים, או אנשי סיוע ושיקום (אלו יכולות להיות המלצות כלליות שלא חושפות את עברך הזנות או מציינות את הבקשה למחיקת הרישום הפלילי.)
את הבקשה יש לשלוח בדואר האלקטרוני bitul-rishum@police.gov.il
או בדואר אל: ראש חוליית ביטול רישום/מדור מידע פלילי, המטה הארצי. דרך בר לב 1, ירושלים מיקוד 9190. או לפקס שמספרו: 02-5429144 מענה טלפוני לבירורים בנוגע לבקשה שהוגשה ניתן בימים ראשון עד חמישי, בין השעות 13:00-15:00 בטלפון 02-5429757